In den beginne…

Ik heb al heel wat jaren slimme technologie in mijn huis. Ooit begon het allemaal met een Philips Hue starterskit bestaande uit 3 lampen een gateway. Lekker je verlichting bedienen vanaf je smartphone of tablet en niet meer je stoel uit om het licht aan te doen. Totdat iemand anders in het huishouden de lichtschakelaar gebruikte waardoor ik het licht niet meer kon bedienen vanuit mijn app…

Daarna kwam Ikea met hun Trådfri-lijn, ook daar kocht ik het starterspakket: een schakelaar met lamp en weer een gateway. Ook probeerde ik wat “Zigbee”-compatible lampjes die ik via Alibaba kocht, maar allemaal hadden ze toch hun eigen gateway nodig. En dat vond ik nou niet zo handig: straks had ik voor elk merk een eigen gateway in de meterkast hangen.

Inmiddels heb ik qua verlichting gekozen voor de producten van Ikea en nu ook Lidl. Ze zijn veel beter te betalen dan de dure Philips Hue producten.

Verder heb ik een Tado kamerthermostaat en in elke slaapkamer een radiatorknop van Tado. En met de huidige energieprijzen is dat een goede aanschaf geweest want ik heb nu volledige controle over mijn stookgedrag en kan dat met de slimme oplossingen in mijn huis heel goed combineren met mijn infrarode verwarmingsplaten.

Automatiseren

Op een gegeven moment ging de techneut in mij kriebelen: kan de bediening niet eenvoudiger en kan ik misschien ook met de knoppen van merk X de verlichting van merk Y bedienen? Al snel kwam ik uit bij Domoticz: een open source toepassing waarmee ik de verlichting aan kon doen en ’s avonds automatisch alle verlichting kon uitschakelen. Echter Domticz was nogal Spartaans in gebruik en er ontbraken nogal veel mogelijkheden om bepaalde merken te bedienen. Voor mij verdween het pakket weer naar de achtergrond. Ik wilde een oplossing waarbij ik een iPad aan de muur kon hangen zodat ook mijn huisgenoten het huis konden bedienen: temperatuur, verlichting, muziek, de voordeur openen en eventueel zelfs met een “Hee Siri!” gesproken opdracht.

Home Assistant

Ik ben een voorstander van open source toepassingen. En na een paar alleen maar alles met de Philips Hue app te hebben geautomatiseerd werd de noodzaak voor een automatiseringsoplossing deze keer wel groter: wij hebben sinds kort infrarood warmtepanelen aan het plafond hangen, maar daar zit geen timer op. Dus als je ze aan zet, dan moet je niet vergeten ze weer uit te zetten, want ze nemen best nogal veel vermogen: de zwaarste 1000 watt per uur. Ik heb dat opgelost door een tussenstekker van Lidl te plaatsen en die aan te sturen via een app van Home Assistant. Met Home Assistant knoop je echt alles aan elkaar, van welk merk dan ook. En je kunt er hele slimme dingen mee uithalen. Zodra een verwarmingsplaat wordt aangezet gaat er een timer lopen en die schakelt na een uur de plaat weer uit via de Silvercrest Tussenstekker van de Lidl. Voor ons is dit een tijdelijke oplossing, maar het werkt. Op dit moment ben ik bezig om per kamer de temperatuur van de Tado radiatorkranen uit te lezen en dan de verwarmingsplaat van die kamer aan te schakelen als er iemand in de kamer is en de temperatuur beneden een bepaalde waarde komt. Als de temperatuur is bereikt, dan schakelt de plaat zich automatisch weer uit.

sjoerdblom.nl - Home Assistant timer woonkamer
Voorlopige automatisering voor de bediening van mijn IR warmtepaneel in de woonkamer in mijn Home Assistant

Ik hoor je nu denken: “Laat hij nu een radiatorknop van Tado werken met een tussenstekker van de Lidl? Kan dat echt?” En het antwoord daarop is: “Ja, het werkt echt!” En ik hoef me geen zorgen meer te maken over al die Zigbee gateways, zolang het te bedienen apparaat maar een IP adres kan krijgen, is het met Home Assistant te bedienen. Hierover binnenkort meer.