WordPress Community

Inmiddels hou ik mij al een paar jaar actief bezig met de WordPress gemeenschap. Die WordPress gemeenschap, of community in het Engels, is heel groot en verspreid over de hele wereld. Die community bestaat uit enthousiaste gebruikers van WordPress in alle vormen en maten: gebruikers, websitebouwers, programmeurs, enz. En juist doordat iedereen zo over de hele wereld verspreid zit, is het fijn om elkaar af en toe eens in het echt te zien. Iets leuks met elkaar te doen. Vriendschappen maken en vriendschapen aanhalen. En dat is nou net wat de WordPress community doet!

Jaarlijks vinden er over de hele wereld grote en kleinere evenementen plaats. Sommige duren een dag, sommige meerdere dagen. Er zijn WordPress meet ups die maar een paar uur duren, en er zijn WordCamps die een tot drie dagen kunnen duren. De meeste landen hebben een of meerdere WordCamps, soms dragen ze de naam van een stad, zoals WordCamp Antwerpen, soms ook van een land, zoals WordCamp Nederland. De bezoekersaantallen van deze WordCamps varieren tussen de 200 en 400 mensen.
En dan heb je nog drie hele grote WordCamps met flinke bezoekersaantallen: WordCamp Asia, WordCamp US (meestal rond de 2.500) en WordCamp Europe (3.000). Elke WordCamp is een groot feest voor de deelnemers: niet alleen vanwege het bijwonen van de lezingen, maar het is vaak ook een weerzien van vrienden die over de hele wereld wonen.

WordCamp Europe 2023: Athene

Dit jaar wordt WordCamp Europe in Athene gehouden: 8 – 10 juni. Na een aantal jaren een team te hebben geleid, werd ik in 2021 gevraagd om de algehele leiding van het evenement op te nemen, tesamen met nog 2 anderen: Evangelia Pappa (uit Griekenland) en José Freitas (uit Portugal). We sturen ongeveer 120 mensen aan, onderverdeeld in 11 teams.

In deze 3 dagen is er veel te doen. De eerste dag is de zogenaamde Contributor Day, dan werk je met elkaar waarbij je iets teruggeeft aan WordPress. Het is natuurlijk een gratis product en het kan bestaan door de vrijwillige bijdragen van mensen zoals jij en ik. Tijdens de Contributor Day kun je werken aan onderwerpen als: documentatie, cursussen, vertalingen, ontwerp, marketing of oplossen van bugs, of nog veel meer andere dingen.
De tweede en derde dag zijn hebben een leeraspect: lezingen en workshops, verspreid over meerdere podia. De onderwerpen zijn volledig afhankelijk van de inzendingen van sprekers. De inzendingen worden anoniem beoordeeld en geselecteerd alvorens ze in het programma worden opgenomen. Verder zijn er natuurlijk ook de stands van de sponsors, want zonder sponsors is een WordCamp niet betaalbaar. Had ik al verteld dat een kaartje voor 3 dagen slechts € 35 kost? Daarvoor krijg je ook nog eens gratis eten en drinken en een groot feest op de laatste avond.
’s Avonds zijn er de nodige feestjes her en der in de stad, soms georganiseerd door andere bezoekers, maar vaak ook door de sponsors.

Lijkt het je ook wat? Kijk dan snel of er nog tickets zijn!